Nieuwsbrief februari 2023

Wie is Capravetgroup?

De Capravetgroup is een samenwerking tussen 15 dierenartsenpraktijken verspreid over het hele land. Opgericht om de veterinaire kennis in de geitensector te verhogen. Wij maken o.a. gebruik van gespecialiseerde geitendierenartsen die de bedrijfseigen dierenarts ondersteunt en de verdiepingsslag maakt op het geitenbedrijf. Daarnaast wordt in ons platform veel tijd en aandacht besteed aan scholing voor zowel veehouders als dierenartsen. 

Verhogen van het niveau van de diergeneeskunde op geitenbedrijven is een must omdat de sector steeds meer professionaliseert.
De bedrijven groeien sterk in omvang en ook de kennis en kunde van alle professionele erfbetreders van deze geitenbedrijven.
De dierenarts maakt hier een belangrijk onderdeel vanuit door zowel curatieve diensten te verlenen als een adviserende rol over diergezondheid en management.

Biest zorgt voor vitale lammeren!

Biest is onmisbaar. Een goede start is essentieel voor de overlevingskansen, gezondheid en groei voor lammeren. De aanpak om voldoende goede kwaliteit biest te verstrekken, verschilt op ieder bedrijf. 
De allerbeste biest die een lam kan krijgen is bedrijfseigen biest van een dier dat al langere tijd in het koppel leeft en de aandoeningen op het bedrijf daarmee al eens is tegengekomen. Daarnaast moet de biestgevende geit minimaal zes weken drooggestaan hebben. Echter het risico op spreiding van grote infectieuze aandoeningen, zoals CAE en para-TBC, moet ook mee worden genomen. Dit maakt in veel koppels het gebruik van eigen biest niet wenselijk.

Het is van belang om inzicht te hebben op uw biestmanagement en biestkwaliteit. Dit kan middels bloedtappen bij lammeren van 2-3 dagen oud. In het laboratorium zal het bloed onderzocht worden op IgG's. Zo kan er gestuurd worden op verbetering van biestopname en het effect van de genomen maatregelen in beeld brengen. 

Heeft u vragen over biestmanagement, bespreek dit dan met uw bedrijfsdierenarts.