Nieuwsbrief september 2023

Wie is Capravetgroup?

Uw dierenartsenpraktijk is aangesloten bij de Capravetgroup. De Capravetgroup is een samenwerking tussen 15 dierenartsenpraktijken verspreid over het hele land. Dit kennisplatform is opgericht om de veterinaire kennis in de geitensector te verhogen. De groep wil zowel in Nederland als in Europa de kwaliteit van de veterinaire dienstverlening op geitenbedrijven naar een hoger niveau tillen door netwerken van dierenartsen, aanverwante periferie en geitenhouders met elkaar te verbinden via ons platform.

Wij maken o.a. gebruik van ervaren geitendierenartsen die de bedrijfseigen dierenarts ondersteunt en de verdiepingsslag maakt op het geitenbedrijf. Daarnaast wordt in ons platform veel tijd en aandacht besteed aan scholing.

Een optimaliseringsslag qua bedrijfsvoering?!

De meeste lammeren zijn net lekker door aan het groeien na het spenen en het is alweer tijd om na te denken over het komende lammerseizoen: welke dieren kunnen aangedekt worden? Welke aantallen zijn nodig voor een gezonde bedrijfsvoering? Hoe moet de genetische vooruitgang gewaarborgd worden?

Een mogelijkheid voor genetische vooruitgang is KI. Ook hierbij is het belangrijk om bij uw KI-organisatie goed na te vragen aan welke gezondheidscontroles zij doen; enkel een dubbelvrij certificaat is onvoldoende waarborging daar aangezien dit een momentopname is. Buitenlandssperma vraagt eveneens om oplettendheid daar zowel CL als CAE in diepgevroren sperma aangetoond is.

Het gebruik van bedrijfseigen materiaal vraagt echter ook om goed onderhoud. In de video wordt uitgelegd hoe een revolverspuit het beste gereinigd kan worden.

Als dierenartsen kan enkel een gesloten bedrijfsvoering gepromoot worden; elk aangevoerd dier neemt wel iets extra’s mee.. naast de insleep door dieren is het van belang om ook de algehele bedrijfshygiëne in het oog te houden denk aan ongediertebestrijding, schone en vuile wegen maar ook aan materialen.

Essentieel is het om hierbij het risico op insleep niet uit het oog te verliezen. Klik hier voor een aankoopprotocol met controlepunten om dit tot een minimum te beperken.

Het Nationale Geiten Event

Op 9 september vindt het Nationale Geiten Event weer plaats. Wij zullen eveneens aanwezig met een stand en presentatie. Hopelijk zien we u daar!

In het najaar organiseren wij samen met dierenartsenpraktijken in de regio bijeenkomsten voor geitenhouders waarvoor we u willen uitnodigen. In een regionale setting hopen we een interactieve middag te realiseren rondom een relevant geitenthema. Om deze middagen extra bij u aan te laten sluiten is er een modulaire opbouw bedacht. U kiest welk van de onderstaande thema’s uw belangstelling uit gaat waarbij getracht wordt zo goed mogelijk aan een ieders wensen tegemoet te komen.

  • Maag-darm gezondheid
  • De grote drie: CAE, para-tbc en CL
  • Realtime data in de geitenhouderij
  • Uiergezondheid, melken en kwaliteit
  • Ziektekunde en weerstand
  • Eerste opvang en biest
  • Transitie en dekmanagement
  • Longproblemen in de opfok i.c.m. HCM als klimaat monitorings tool

U kunt alvast bij uw Capravetgroup-dierenarts aangeven welke thema’s u wilt behandelen, dan gaan wij voor u aan de slag!